Dankzij de opkomst van LED zijn de mogelijkheden voor kleurgebruik in verlichting toegenomen. Kleuren zijn niet alleen “leuk om te zien”, maar hebben ook bepaalde effecten op de sfeer en de gemoedstoestand van aanwezigen.
Wit
Wit licht wordt door het menselijke brein geassocieerd met schoon, helder, transparant, zuiver, onschuldig. Ook staat wit voor koelte (sneeuw), opgeruimdheid en hygiëne. Wit licht komt het meest in de buurt van daglicht. Daardoor vertekenen de kleuren van voorwerpen onder wit licht het minst en is wit ook de meest gebruikte lichtkleur in de dagelijkse praktijk. Om die reden is wit licht doorgaans minder geschikt als “effect-licht” (behalve in geval van speciale lichteffecten). Wit licht wordt toch vooral gezien als praktisch en effectief. Niettemin zijn er grote verschillen in sfeer tussen de verschillende soorten wit licht. Zo wordt warm-wit snel geassocieerd met gezelligheid en huiselijkheid. Koel-wit roept gevoelens op van zakelijkheid, productie en industrie. Overigens is dit laatste ook in hoge mate cultureel bepaald. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in zuidelijke landen koel-wit licht eerder als gezellig en huiselijk zien dan mensen op het noordelijk halfrond.
Rood
Rood is de meest intense kleur voor het menselijke oog en brein. Van rood licht versnelt bijvoorbeeld de ademhaling en gaat de bloeddruk omhoog, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Rood staat voor energie en kan ook zwoele, erotische gevoelens oproepen. Rood is ook de meest zichtbare kleur die er is voor de mens. Niet voor niets stralen in het verkeer achterlichten en stoptekens rood licht uit. In ruimtes is (fel)rood licht aan te raden als accentkleur om aanwezigen tot actie aan te zetten: bijvoorbeeld het kopen van een product of het nemen van een beslissing. Op de dansvloer staat rood ook voor actie, beweging en sensualiteit.
Oranje
Oranje is de vrolijkste lichtkleur. Oranje staat voor de combinatie van geluk (geel) en rood (energie) en stimuleert volgens onderzoekers de zuurstoftoevoer naar de hersenen en dus de hersenactiviteit. Deze prachtige kleur stimuleert, verwarmt, maakt creatief en stemt vrolijk. Net als rood, heeft ook oranje een hoge signaalzichtbaarheid. Daarom leent deze lichtkleur zich goed voor het trekken van aandacht naar een bepaald gebied of product. Oranje verlichting stimuleert het geluksgevoel, maakt creatief en vrolijk.
Geel
Geel is de kleur van de zon en wordt daardoor geassocieerd met gevoelens van geluk, blijdschap en onbezorgdheid. Net als oranje, stimuleert ook geel de hersenactiviteit. Bovendien geeft het de spieren een energieboost. Helder geel is een blikvanger, vooral in combinatie met een donkere kleur. De markeerstift is hiervan een goed voorbeeld. Geel kan ook zorgen voor onstabiliteit en het gevoel van gevaar. In de natuur is geel de belangrijkste waarschuwingskleur: “pas op, giftig!” Mannen koppelen geel vaak onbewust aan kinderachtig en meisjesachtig. Voor wat betreft verlichting kan geel goed ingezet worden om de vreugde en het energiepeil te verhogen. Voor het stimuleren van een sfeer van stabiliteit en rust, is geel minder geschikt.
Groen
Groen is de kleur van de natuur en staat voor gevoelens van harmonie, vruchtbaarheid, versheid, jeugdigheid en groei. Het is, samen met blauw, de meest rustgevende kleur, die kan zorgen voor een gevoel van stabiliteit en ontspanning. Deze positieve eigenschappen gelden vooral voor felgroen en lichtgroen; donkergroen wordt door veel mensen onderbewust geassocieerd met hebzucht en zakelijkheid. Gebruik groen licht voor het verhogen van een rustgevende, ontspannende sfeer.
Blauw
Blauw staat voor stabiliteit, rust, trouw en wijsheid. Het is de kleur van de hemel en de zee. De kleur blauw vertraagt de menselijke stofwisseling en kan een kalmerend effect hebben op de gemoedstoestand. Blauw licht staat voor kalmte, stabiliteit en mannelijkheid. Het is een minder creatieviteit en emotiesopwekkende kleur dan bijvoorbeeld oranje en rood. Gebruik blauw licht om een moment van kalmte en rust te creëren. Ook voor een luxe, betrouwbare uitstraling is blauw geschikt. Hoe donkerder het blauw, des te “serieuzer” en zakelijker de uitstraling. Gebruik blauw niet in combinatie met eten. Voedsel ziet er niet aantrekkelijk uit onder blauwe verlichting en de kleur blauw vertraagt de stofwisseling en vermindert de eetlust.
Paars
De kleur paars verenigt rood en blauw en staat voor macht, rijkdom, onafhankelijkheid, wijsheid, mysterie, magie en creativiteit. Niet voor niets is paars de kleur van de adel. Onder kleine kinderen is paars veruit de meest populaire kleur, blijkt uit onderzoek. Driekwart van de kinderen koos paars uit als lievelingskleur. In de natuur komt paars bijna niet voor. Daardoor wordt deze kleur ook wel als kunstmatig ervaren. Paarse verlichting kan worden gebruikt om creativiteit te vergroten, een mysterieuze sfeer te creëren.
Roze
Liefde, passie, zorg. Dat is waar de kleur roze voor staat. Roze staat ook voor intimiteit en liefde en wordt vaak gezien als de meest vrouwelijke kleur. In een ruimte waar de lichtkleur roze is, wordt een gevoel van comfort, rust, positiviteit en vertrouwen gestimuleerd. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat intensieve blootstelling aan de kleur roze een kalmerend, geruststellend effect op mensen heeft. Het gebruik van roze verlichting kan dan ook een gevoel van euforie oproepen.