Natuurlijk is de inhoud van een presentatie, lezing of toespraak het belangrijkst. Maar als de technische randvoorwaarden niet in orde zijn, kan de interessantste presentatie compleet in het water vallen. Wat zijn belangrijkste onderdelen voor licht en geluid? Waar op te letten?
Geluid
Goed geluid vormt de belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde presentatie. Als de aanwezigen om te beginnen al niet goed kunnen horen wat de hoofdpersoon zegt, gaat de essentie van de presentatie verloren, hoe goed het praatje ook is voorbereid en hoe interessant het ook mag zijn.
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt tijdens presentatie of praatje: de continu piepende microfoon, de verschrikkelijke bromtoon, het overstuurde geluid, de opgeblazen speaker, een veel te laag volume of de reusachtige galm die verstaan heel lastig of onmogelijk maakten. Dit soort dingen moeten als het ook maar even kan worden voorkomen. Het goede nieuws: met de juiste apparatuur is dat geen probleem.
100-Volts-audiosysteem
Voor grotere zalen waar regelmatig presentaties plaatsvinden, is een 100-Volt-systeem de meest voor de hand liggende keuze. 100-Volt-Geluidssystemen zijn geschikt voor het via bedrading transporteren van geluid over lange afstanden. Bovendien kunnen er tientallen speakers op één versterker worden aangesloten. Op die manier kan een zaal gelijkmatig van geluid worden voorzien, door op strategische plekken een speaker op te hangen of in te laten bouwen.
Actief audiosysteem
Ook een systeem met actieve luidsprekers kan een goede oplossing zijn voor presentaties. Het voordeel is de betere geluidskwaliteit in vergelijking met een 100-Volt-systeem. Voor grotere ruimtes vergen actieve speakers doorgaans wel een grotere investering. Actieve luidsprekers zijn voorzien van een ingebouwde versterker. Zo wordt vervorming bij grotere afstanden tussen versterker en speaker tegengegaan. Ook kunnen actieve audiosystemen het geluidssignaal optimaal verdelen tussen de verschillende luidsprekers die op het systeem zijn aangesloten.
Microfoon
De ketting is ook in dit geval zo sterk als de zwakste schakel. Zorg er dus voor dat alle technische componenten rondom een presentatie, lezing of ander publiek praatje in orde zijn. De microfoon is niet zelden een sluitpost. Onverstandig, want alleen met een goede microfoon komt een goede audio-installatie tot haar recht. Het is dan ook van belang om voor een kwalitatief goede microfoon te kiezen die de menselijke stem het beste vertaalt: de microfoon moet vooral zijn afgestemd op middentonen en hoge tonen. De microfoon kan met draad of draadloos zijn. Het grote voordeel van draadloze microfoons is dat ze flexibeler zijn waar het gaat om plaats en afstand. Let er bij aanschaf wel op dat de draadloze microfoon geschikt is voor de nieuwe frequenties! Lees hier een eerder artikel daarover op ons blog.
Speakers
Speakers zijn, net als de andere onderdelen, erg belangrijk voor het goed verspreiden van geluid tijdens presentaties. Net als bij de microfoon, is het ook bij de speakers belangrijk dat deze de menselijke stemfrequenties goed weergeven. Dus ook hier zijn middentonen en hoge tonen belangrijker dan de lage bastonen. Voor presentaties waarbij muziek of ander geluid goed uit de verf moet komen – waarbij een optimale audiobeleving essentieel is – zijn actieve speakers de beste oplossing. Wanneer het puur om spreken gaat, zijn 100-Volt-speakers meestal afdoende. Voordeel daarvan is vooral de lagere prijs.
Bedrading
Kies voor goede bedrading voor uw audiosysteem. Lees hier meer over waarom.
Akoestiek
De akoestiek speelt een grote rol in de geluidsbeleving. Vooral teveel galm en flutterecho zijn belangrijke veroorzakers van slechte verstaanbaarheid van sprekers. Zorg daarom als eerste dat het audiosysteem goed is afgestemd op de ruimte: een juiste plaatsing van luidsprekers kan al enorm helpen.
Ook het opdelen van grote, galmende ruimtes in kleinere ruimtes door middel van scheidingswanden reduceert de echo fors. Een akoestisch filter plaatsen op de microfoon kan nog ook een verschil maken. Onze specialisten kunnen u adviseren over het optimaliseren van de akoestiek.
Verlichting
De verlichting is eveneens belangrijk tijdens een presentatie, lezing of workshop. Het geluid is in orde, maar het oog wil ook wat. Non-verbale communicatie vormt een groot deel van de communicatie tijdens presentaties en praatjes. Dus is het belangrijk dat de spreker goed zichtbaar is. Dit kan door de verlichting op het podium goed in te richten. Daarnaast kan verlichting voor extra beleving zorgen. Gekleurd licht kan een sfeer oproepen . Op die manier kan een verhaal worden versterkt. Moderne LED-verlichting biedt tal van mogelijkheden en heeft een laag energieverbruik.
Decor
De omgeving waarin de spreker staat, kan een praatje extra cachet geven. Denk daarom goed na over de inrichting van het podium. Maak vooraf een totaalplan voor licht, geluid en decor om deze onderdelen harmonieus te laten samenwerken. Opties voor het vormgeven van het decor zijn bijvoorbeeld LED-videoschermen, projectiedoeken en speciale lichteffecten. Trussen zijn bruikbaar als ophangsysteem voor lampen en doeken.
Meer informatie?
Meer weten over wat voor u de beste licht- en geluidsapparatuur is voor het inrichten van een presentatieruimte? Vraag het de experts van J&H Licht en Geluid.