In de wereld van audio en muziekinstrumenten komt regelmatig de term ‘Direct Injection’ of DI-box voorbij. Wat is dat, zo’n DI-box, en wat doet ‘ie?
Heel simpel gezegd: de DI-box (kortweg: DI) is een kastje dat een signaal met een hoge weerstand (impedantie) omvormt naar een signaal met een lage impedantie. Dat is noodzakelijk bij muziekinstrumenten die audiosignalen met hoge weerstand zenden. Als deze geluiden zonder omvorming een mengtafel in worden gestuurd, kan de apparatuur deze weerstand niet goed verwerken, met mogelijk lelijke vervormingen tot gevolg. De DI wordt tussen instrument en console geplaatst en bewerkstelligt een verlaging van de weerstand, zodat het instrument goed blijft klinken.
De DI wordt tussen instrument en console geplaatst en bewerkstelligt een verlaging van de weerstand, zodat de klanken van het instrument goed blijven klinken. Ook brengt de DI ongebalanceerde signalen in balans, hetgeen de geluidskwaliteit ook ten goede komt. Wanneer een mixer op een grote afstand van een microfoon, een instrument of een apparaat dat een ongebalanceerd audiosignaal uitstuurt staat, dan is het verstandig om een DI-box te gebruiken. Hoe korter het stuk ongebalanceerde kabel namelijk is, hoe kleiner de kans op storingen.
Een laatste belangrijke feature van de DI is dat de meeste DI-boxes zorgen voor een scheiding van de aarde van de input en output, waardoor de welbekende aardebrom achterwege blijft. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘ground-lift’.
De DI wordt ingezet bij (semi)-professionele studio-opnames en live optredens. Wanneer een signaal met hoge weerstand moet worden omgezet in een signaal met lagere weerstand, wordt de DI meestal op de microfoon-ingang van de console (meestal mengtafel) aangesloten.
Bij het aanschaffen van een DI-box, zijn er, naast het prijsbudget, twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden:
1. Gaat het om een actieve of passieve DI-box? Een actieve DI-box heeft zijn eigen stroomvoorziening nodig, terwijl dit bij de passieve uitvoering niet het geval is. Het voordeel van passieve DI’s is dat deze niet afhankelijk zijn van de stroomvoorziening en vaak de beste garantie op een storingsvrij outputsignaal leveren. Nadeel is dat de betere passieve DI’s duur zijn. De goedkopere DI’s zijn meestal actief.
Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat goedkopere (actieve) DI’s bij voorbaat niet zouden deugen! Op ons forum vind je nuttige informatie over kwalitatief goede en betaalbare DI’s. Een veelgeroemd budget-model is de Samsom SM-DIRECT+
2. Hoe is het gesteld met de -galvanische- isolatie van de DI? Dankzij isolatie blijven de signalen van input en output gescheiden. Dit voorkomt een aardebrom. Hoe beter de DI geïsoleerd is, des te beter de kwaliteit van het omgezette signaal.
J&H Licht en Geluid biedt in de webshop diverse actieve en passieve DI’s aan. Neem eens een kijkje!