Een toenemend aantal kerken worstelt met het op orde krijgen van de akoestiek in de grote, galmende ruimtes. Echo’s, galmen en vertragingen kunnen sprekers onverstaanbaar maken en optredens van koren en bands verpesten. Wat kunt u doen om het geluid te verbeteren in uw kerk?
De akoestiek van oude kerken is van oudsher ingesteld op (samen)zang van trage psalmen en andere gezangen onder begeleiding van een kerkorgel. De geestelijke probeerde zich, door het opzetten van een rollende domineesstem, verstaanbaar maken zonder versterking. Maar vaak waren delen van de boodschap moeilijk of niet verstaanbaar voor de aanwezige gemeente.
Andere akoestische eisen
Tegenwoordig worden kerken vaak voor meer doeleinden ingezet dan enkel een “ouderwetse” dienst of mis. Sprekers, inclusief dominee en pastoor, praten op normale toon en volume, en maken bijna altijd gebruik van een microfoon. Steeds vaker zijn ook andere sprekers aan het woord en laten bands en gospelkoren hun klanken horen; compleet ander werk dus dan de langzaam gezongen psalmen met plechtig, dragend orgelspel.
Waar echo en galm vroeger van harte welkom waren om de dienst te voorzien van een extra krachtig en ruimtelijk sausje, vormt die akoestiek tegenwoordig in veel gevallen juist een probleem. Vooral wanneer de geluidsbron bestaat uit iets anders dan samenzang of orgelspel. Galm, nagalm, echo, vertraging, resonantie en andere geluidsvervuiling kunnen een spreker onverstaanbaar maken of een strakke, swingende gospelband voor de toehoorder doen veranderen in een zooitje ongeregeld. Zonde en ongewenst. Wat te doen?
Vijf tips voor beter geluid in de kerk
We kunnen de volgende algemene tips geven om de akoestiek in een kerkgebouw – of andere grote ruimte – te verbeteren:
1. Zorg voor een audiosysteem dat geschikt is voor grote ruimtes. Dergelijke systemen bundelen het geluid en sturen het in een vooraf bepaalde richting, zodat de reflectie wordt beperkt. Voorbeeld van zo’n systeem voor grote ruimtes is een line array-systeem.
2. Zorg voor een goede positionering van de luidsprekers. Dit kan door middel van metingen en berekeningen door een akoestisch specialist. Of door zelf in de praktijk uit te proberen wat op het gehoor de beste positionering is.
3. Beperk het aantal luidsprekers tot een minimum, want iedere extra speaker vergroot de totale reflectie.
4. Regel de installatie op de juiste wijze in. Voor grote ruimtes geldt doorgaans dat de bassen omlaag moeten om nagalm en andere geluidsvervuiling te voorkomen. De inregeling komt zeer precies. Een professionele equalizer is dan ook zeker aan te bevelen.
5. Laat alleen mensen aan de knoppen draaien die weten wat ze doen. Het gebeurt maar al te vaak dat de perfecte audio-instelling door ad-hoc inregelen van goedbedoelende vrijwilligers teniet wordt gedaan. Zijn er geen deskundigen beschikbaar voor uw kerk? Zorg dan voor eenvoudige inregel-apparatuur met zo min mogelijk knoppen. Dan kunnen de juiste instellingen altijd weer eenvoudig worden teruggezet.
Geen standaardoplossingen
Maar met deze tips bent u er meestal niet. De grootste uitdaging zit hem namelijk in de uniciteit van iedere ruimte. Er bestaan geen standaardoplossingen om ieder kerkgebouw akoestisch aan te passen aan de wensen van deze tijd, want iedere kerkruimte heeft z’n typische eigen akoestische kenmerken. Vorm en afmetingen van de zaal, indeling, gebruikte bouwmaterialen en hoeveelheid aanwezigen spelen allemaal een rol in de akoestiek. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk wat de wensen zijn ten aanzien van de akoestiek. Zijn er voornamelijk sprekers aan het woord? Of wordt de ruimte ook gebruikt voor bands, koren, orkesten en samenzang? Het akoestisch gebruik van de ruimte zal voor iedere kerk verschillend zijn.
Laat u adviseren
Daarom luidt ons belangrijkste advies: laat u adviseren door een professioneel geluidsbedrijf. Dat scheelt u veel tijd, voorkomt miskopen en andere geldverspilling en levert uiteindelijk het beste akoestische resultaat op. Geluid is het belangrijkste onderdeel in een kerkgebouw. Sprekers moeten goed verstaanbaar zijn en zang en muziek moeten kunnen inspireren en overtuigen. Zorg er dus voor dat u het geluid op orde heeft.
J&H geluidsadvies
J&H Licht en Geluid beschikt over professionele geluidsexperts die veel ervaring hebben met akoestiek in kerken en andere grote ruimtes. Wij leveren bovendien de specialistische apparatuur die nodig is voor een goede geluidsbeleving in dit soort gebouwen. Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op.