DJ worden: voor sommigen dromen ervan om in alle beroemde clubs over de hele wereld te mogen draaien. Anderen leggen de lat wat minder hoog en zouden het ook al leuk vinden om op privéfeestjes voor de muziek en het licht te zorgen. In beide gevallen moet je ergens beginnen. J&H Licht en Geluid geeft zes nuttige tips voor beginnende (mobiele) DJ’s.
1. Stel kwaliteit altijd boven hoeveelheid
Als beginnende DJ sta je al gelijk voor een lastige keus: kies je voor hoeveelheid of ga je voor kwaliteit? De eerste impuls neigt meestal naar zo snel mogelijk alles kopen wat je denkt nodig te hebben, voor zo min mogelijk geld. Versterker, mengpaneel, draaitafel, lampen, kabels.
Maar voordat je toegeeft aan die impuls, bedenk goed dat het aloude gezegde ‘Goedkoop is duurkoop’ nog steeds volop geldt! Er is veel troep op de markt en wat heb je aan goedkoop spul dat je na een paar maanden al in de steek laat? Welke DJ zit te wachten op een joelende dansvloer omdat de geluidskwaliteit ver onder de maat is? En wie heeft er zin om steeds maar weer tijdens het draaien in het donker een kabel te moeten vervangen omdat die goedkope kabels toch niet zo sterk bleken als ze eruitzagen?
Kortom: kies voor apparatuur met een goede prijs-kwaliteit-verhouding. Je hoeft niet meteen de Porsche onder de mengpanelen te kopen, maar begin eens met een Volkswagen. Iedere ervaren DJ zal beamen dat het aanschaffen van de allergoedkoopste apparatuur vrijwel altijd weggegooid geld is.
2. Luister naar experts
Via internet is het erg lastig inschatten welke (audio)apparatuur de beste prijs-kwaliteit-verhouding heeft. Natuurlijk zijn er links en rechts meningen en reviews te lezen, maar die zijn niet zelden gemanipuleerd door fabrikanten en verkopers en dus lang niet altijd betrouwbaar.
De meest betrouwbare informatie verkrijg je nog altijd door experts uit het vakgebied naar hun mening te vragen. Informeer bij ervaren DJ’s en steek je licht op bij (web)winkels waar vakmensen werken die je van goed en eerlijk advies kunnen voorzien over apparatuur.
De meest betrouwbare informatie verkrijg je nog altijd door experts uit het vakgebied naar hun mening te vragen.
3. Koop stap voor stap
Het is voor startende DJ’s aan te raden om niet alle apparatuur tegelijkertijd te kopen. De kans op miskleunen is zo veel groter. Bovendien is de neiging groot om de kwaliteit te vergeten als je per se alles tegelijk wilt hebben. Koop liever eerst één goede lamp dan twintig rotzooilampjes.
Wie stap voor stap koopt en zich steeds goed laat informeren, weet beter wat er te koop is en zal uiteindelijk over een veel betere collectie beschikken. Begin daarom met een kwalitatief goede basis en bouw je apparatuur van daaruit verder op.
4. Bepaal een budget voordat je iets koopt
Zorg ervoor dat je van tevoren weet wat je maximaal aan een apparaat wilt uitgeven. Zo houd je een realistische focus en voorkom je een leeggeplunderde spaarrekening.
5. Huren is ook een optie
Je hoeft niet alles zelf aan te schaffen; apparatuur huren kan een prima optie zijn. Je hoeft grote, zware equipment het niet zelf op te slaan en als er per ongeluk iets (buiten jouw schuld om) kapot gaat, hoef je niet voor de kosten op te draaien.
6. En oh ja, de muziek…
De muziekcollectie is misschien wel het allerbelangrijkste van het DJ-schap. Zorg zelf voor legale vinyl, CD’s en MP3’s. Lenen of huren van collega-DJ’s kan ook een optie zijn, hoewel veel DJ’s hun zorgvuldig opgebouwde muziekcollectie niet zomaar aan je mee zullen geven.
Tot slot: hoe zit het met betalen van rechten aan auteursrechtenorganisatie BUMA / STEMRA omdat je muziek op een feest draait? Goed nieuws: de organisator van het feest is altijd verantwoordelijk voor de afdracht van die muziekrechten, niet de DJ. Zolang de DJ maar zorgt voor legaal verkregen muziek, hoeft hij niet bang te zijn voor vervelende naheffingen.
Meer weten? Vraag het ons, of check ons forum voor al je informatie en vragen.