Artikel 2 _ Bijpassend productDJ’s die kiezen voor draaien met digitale bestanden – mp3 of lossless compression- krijgen vrijwel zeker te maken met het fenomeen MIDI-controller. Maar wat is een MIDI-controller eigenlijk en wat kun je ermee?

De MIDI-controller (ook wel DJ-controller genoemd) stuurt de DJ de software aan die op zijn beurt de geluidskaart aanstuurt. Een MIDI-controller wordt via USB aangesloten op een computer of laptop en heeft uiterlijk veel weg van een traditionele DJ-setup: een mixer met twee table top CD-spelers cq. draaitafels.

Maar de mogelijkheden van een computer met DJ-software en een MIDI-controller zijn wel een stuk groter dan de mogelijkheden van een ongeveer even dure DJ-setup. Daar komt bij dat de mogelijkheden ieder jaar weer uitgebreider worden en de MIDI-controllers steeds betaalbaarder. En dus mag de MIDI-controller zich de afgelopen jaren verheugen op een enorme toename aan populariteit.

Voor de digitale DJ is de MIDI-controller eigenlijk onmisbaar. Het is de moderne, technologisch hoogstaande variant van draaitafel en mixer in één. De controller stuurt DJ-software aan, zoals Virtual DJ, Tractor of Serato. Via een MIDI-controller kunnen dan ook diverse audio-effecten door de muziek worden gemixt, zoals beats, samples, echo’s en andere speciale effecten.  Dit gebeurt meestal via echte, tastbare knoppen, schuifjes en pads. Veel knoppen op MIDI-controllers kunnen worden voorgeprogrammeerd. Zo kan de DJ een bepaald effect toewijzen aan een knop, schuif of pad.

Om een MIDI-controller aan te sluiten, is een MIDI-kabel vereist. Probleem: laptops en PC’s hebben geen MIDI-aansluiting (de bekende vijf pinnetjes met ronde connector). Om dit probleem te omzeilen, is de USB-MIDI-kabel uitgevonden: een combinatiekabel die ervoor zorgt dat MIDI-signalen over USB gestuurd kunnen worden.

Zorg er wel voor dat er op de computer of laptop een MIDI-interface en geluidskaart zijn geïnstalleerd, anders zal je niet ver komen met de MIDI-controller. Veel MIDI-controllers worden verkocht inclusief DJ-software. Zo weet je zeker dat de controller en software compatible zijn.

J&H verkoopt verschillende MIDI-controllers. Bekijk ze in onze shop.