Special effects feestWie party, concert of optreden ‘net dat stukje extra’ wil geven, moet de inzet van special effects zeker eens overwegen. Schuim, bellen, ijs, confetti, rook of vlammen: vrijwel alles is mogelijk. Speciale effecten werken sfeerverhogend, spectaculair en onderscheidend. J&H zet vijf belangrijke special effects op een rij.

1. Rookmachine

Laaghangende rook of mist geeft vaak een fantastisch ‘mysterieus’ effect op podium of dansvloer. De manier om de mooiste rook te creëren is via een ijs-rookmachine (ice fogger). IJs-rookmachines gebruiken voor het koelen een reservoir met ijsklontjes. De ice fogger produceert gekoelde rook die niet snel opstijgt en dus lang en laag in de ruimte blijft hangen. Standaard rookmachines blazen relatief warme damp met kracht naar buiten. Gevolg: de rook stijgt snel op en verdwijnt. Weg effect… Het goede nieuws: een ijs-rookmachine is nauwelijks duurder dan een standaard rookmachine. J&H Licht en Geluid adviseert de Antari Ice rookmachine voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

2. Bellenblazers
Massaal door de lucht zwevende zeepbellen geven een feestelijk beeld en oefenen een magische aantrekkingskracht uit, op kinderen én volwassenen. Een bellenblaasmachine wordt gevuld met een speciale vloeistof en produceert dan tientallen tot honderden bellen per minuut, afhankelijk van het type apparaat. Een ingebouwde ventilator blaast de zeepbellen de gewenste richting uit. Iedere bellenblaasmachine zorgt gegarandeerd voor extra leven in de brouwerij tijdens kinderpartijtje, buurtfeest, personeelsfeest of op een dansvloer. Eenvoudige bellenblaasmachines zijn er al vanaf vijftig euro. Voor een stuk professioneel bellenblaasgeschut moet beduidend meer worden neergeteld, maar daarmee wordt een effect bereikt dat de aanwezigen niet snel zullen vergeten.

3. Confetti en streamers

Het lanceren van confettisnippers of lange papieren slierten (streamers) geeft een vrolijke, feestelijke aanblik tijdens uiteenlopende gelegenheden. Er zijn twee soorten confettimachines te onderscheiden:

Confettikanon Showtec
Confettikanon van Showtec

3-1. Het confettikanon. Dit bestaat uit een basisstation waarin een elektrisch confettikanon kan worden geplaatst. Dit kanon bestaat uit een wegwerpbuis, gevuld met snippers of streamers. Een elektrische impuls vanuit het basisstation zorgt ervoor dat het papieren vulsel op het moment van afschieten met veel kracht ineens de lucht in wordt geblazen. De buizen worden na één keer weggegooid, het basisstation is permanent.

3-2. De confettimachine. Hiermee wordt confetti opgezogen uit een grote bak en via een krachtig blaassysteem in de lucht verspreid. Het voordeel hiervan is dat het proces van confetti verspreiden vrijwel continu verloopt. Grootste nadeel ten opzichte van het confettikanon is dat alles gelijkmatiger gebeurt en dus wat minder explosief (en mogelijk minder spectaculair) zal ogen. Daarnaast moet de confetti los worden aangeschaft. Groot voordeel ten opzichte van het kanon is dat de confettimachine lange tijd achter elkaar gelijkmatige hoeveelheden confetti kan verspreiden in een ruimte. Welke machine het meest geschikt is voor de situatie hangt dus sterk af van het beoogde effect.

4. Vlammen

Een metershoge vlam die vanaf het podium omhoog schiet; een special effect dat een onuitwisbare indruk zal achterlaten. De Stage Flame vlammenspuwer of een Flamaniac vlammenspuwer van Magic FX en een fles met speciale brandvloeistof is alles wat daarvoor nodig is. Eén jerrycan met vloeistof is genoeg voor vijf vlammen van zes meter hoog. En het is veilig, mits alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Mogelijk nadeel: het prijskaartje van de vlammenspuwer. Maar daar staat wel serieus spektakel tegenover.

5. Schuim en sneeuw

Schuim is al jaren een grote feesthit, vooral populair onder jongeren. Schuimmachines verspreiden een continue hoeveelheid schuim, net zo lang tot een flinke laag de (dans)vloer bedekt. Speciale schuimvloeistof is nodig om een succesvolle schuimlaag te kunnen produceren. Sneeuwmachines werken volgens hetzelfde principe, maar verspreiden de schuim onderbroken, in de vorm van vlokken. Sneeuwmachines worden vaak hoog boven dansvloer of podium opgehangen om een realistisch sneeuweffect te bereiken. Schuim- en sneeuwmachines zijn verkrijgbaar in diverse soorten en prijscategorieën.