LuidsprekerkabelOver de invloed van luidsprekerkabels op de geluidskwaliteit doen veel verschillende verhalen de ronde. De een beweert dat de duurste kabel hoorbaar beter is, terwijl het volgens de ander helemaal niets uitmaakt of je kabel van één euro of tweehonderd euro per meter gebruikt. Wie heeft er gelijk?

Om maar met de deur in huis te vallen: een goede luidsprekerkabel is wel degelijk aan te raden, zowel voor wat betreft de geluidskwaliteit als duurzaamheid. MAAR…  dit wil niet zeggen dat een goede luidsprekerkabel ook een DURE kabel moet zijn! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luidsprekerkabels in het dure segment geen – voor het menselijk oor hoorbare -audiokwaliteitsverbetering opleveren…

Uit allerlei onderzoeken – met meetapparaten en proefpersonen – is gebleken dat de duurste kabels geen hoorbare –  audiokwaliteitsverbetering opleveren ten opzichte van gewone degelijke “instapkabels” die voor een gemiddelde prijs te koop zijn. De verschillen in doorgifte zijn voor de meest gevoelige apparatuur al bijna onmeetbaar, laat staan dat het menselijk oor met al zijn beperkingen dergelijke minimale verschillen zou kunnen waarnemen.

Hele dunne kabels (van het type “te goedkoop om goed te kunnen zijn”) hebben soms wél een negatieve invloed op de audiokwaliteit omdat de weerstand ervan te groot is vanwege dunne of gebrekkige koperen binnenkabel en vanwege storingen door een te dunne mantel. Maar geen enkele professional,  semiprof of fanatieke amateur zal overwegen een dergelijke luidsprekerkabel aan te schaffen.

Belangrijker is daarom: verschillen in audioweergave tussen een serieuzere “instapkabel“ en high end kabels van 200 euro en meer per strekkende meter, blijken niet of nauwelijks te bestaan.

Veel belangrijker voor de geluidskwaliteit zijn beschadigingen en oxidatie aan het snoer, en dan met name de uiteinden. Roest, breuken en vuil kunnen hoorbaar van invloed zijn op de geluidskwaliteit. Daarom is het verstandig de kabels regelmatig schoon te maken en te checken op oxidatie en beschadiging. Dat laatste kan door de bedrading door te meten met een multimeter en zo o.a. de weerstand en geleiding te controleren. Contactspray kan helpen om stekkertjes, contacten en uiteinden roestvrij te houden.

Ook de kwaliteit en dikte van de mantel, de buitenste beschermlaag, is belangrijk. Hoe dikker de mantel, des te minder gevoelig de draad is voor (magnetische) invloeden en dus storingen van buitenaf. Bovendien beschermt een dikke mantel ook tegen beschadigingen van de koperen binnenkabel, en zal een stevige kabel meestal ook langer meegaan. Maar let op: een té dikke mantel kan weer een te stugge kabel tot gevolg hebben, en dat kan onhandig zijn bij voor het uit- en oprollen en soms juist leiden tot breuken.

Het antwoord op de vraag of een dure luidsprekerkabel zin heeft, luidt over het algemeen: nee. Maar té goedkoop is doorgaans ook weer niet aan te raden, vanwege de mindere signaaldoorgifte, gebrekkige bescherming tegen storende invloeden van buitenaf en de kortere levensduur. Het is  belangrijk om te letten op de dikte van de mantel. Een dikke buitenwand kan betekenen: stevig, sterk en storingsongevoeliger, maar té dik kan ook betekenen: stug en breekbaar.

Onze tip: kies een “gewone”, degelijke audiokabel uit die past bij de gebruiksdoelen. Geef vooral geen geld uit aan mooie marketingverhalen! Meer informatie over welke audiokabel bij jou past? Neem gerust contact op met de experts van J&H Licht- en Geluid.