Handig!In het geweld van geluidsinstallaties, lampen en decors, blijven de kleinere spullen dikwijls onderbelicht. Dat terwijl er zoveel nuttige – misschien wel onmisbare – accessoires bestaan voor mobiele DJ’s en licht- en geluidstechnici. J&H zet daarom vijf superhandige en onmisbare accessoires voor de mobiele DJ op een rij.

1. Willem-Jantje
Het Willem-Jantje is een rubbertje dat wordt gebruikt voor het eenvoudig bij elkaar binden (en weer losmaken) van kabels en snoeren. Vroeger maakten theatertechnici de bindrubbertjes zelf tussen de bedrijven door, van gebruikte binnenbanden en houten stokjes. Wie zijn setup en de zaal netjes en struikelvrij wil houden, kan eigenlijk niet zonder Willem-Jantjes. Ze kosten nog geen twintig cent per stuk en zijn hier te koop. En waar die rare naam vandaag komt? Elders op ons blog lees je er alles over.

2. Safetykabel
Prachtig hoor, verlichting, special-effect-apparaten en speakers aan plafond en muur, maar het laatste wat je wilt is dat zo’n gevaarte naar beneden komt zetten terwijl er publiek onder staat te dansen. Better safe than sorry! En daarom mag de safetykabel zeker niet ontbreken in de top-5 van handigste accessoires. Deze ijzersterke metalen kabel dient als extra beveiliging, mocht er tóch apparatuur naar beneden storten. Typisch zo’n accessoire die je pas mist als het misgaat. Dus: klein bedrag, groot plezier!

Multitool3. Multitool
Daar sta je dan, met een kapotgetrokken kabel, losse bevestigingsschroeven en ongeopend bierflesje. Het zijn van die momenten waarop je zou willen dat je een gereedschapskist of de inhoud van een keukenla had meegebracht. Veel handiger en handzamer dan dat is de multitool: tientallen uitklapbare stukken gereedschap in één apparaatje. Toegegeven, een beetje multitool is niet goedkoop, maar een extreem handige accessoire is hij zeker.

4. Roadie-handschoenen
Het optuigen van een podium en zaal (stage rigging) is een fysiek zwaar en soms ook gevaarlijk karwei waarbij de handen het zwaar te verduren krijgen. Om blaren te voorkomen, de handen te beschermen tegen splinters en andere beschadigingen en om tegelijkertijd optimale grip te hebben op trussen, planken en flightcases, is de roadiehandschoen uitgevonden. Bescherming en grip ineen. Onmisbaar voor roadies, technici en mobiele DJ’s.

5. Zaklamp

Nee, niet voor in de tent op vakantie, wel voor in de partytent en achter de draaitafel. In het (half)donker is het lastig zoeken. Een zaklamp is dan een onmisbare accessoire. Denk aan het verwisselen van de naald, het zoeken naar een speciale plaat in de koffer en het bijlichten bij plotselinge reparaties of zoekgeraakte spullen.

Tot slot: vergeet de reservebatterijen niet!