Flightcase Zelf BouwenFlightcases zijn kant en klaar te koop, maar de prijs-kwaliteitverhouding is lang niet altijd goed. Veel goedkope flightcases gaan minder lang mee dan je mag verwachten, terwijl degelijke koffers behoorlijk aan de prijs zijn. De ideale tussenoplossing: zelf bouwen. Dit levert sterke flightcases op voor low-budgetbedragen.

Flightcases bieden bescherming tegen beschadiging tijdens het verplaatsen, vervoeren en bedienen van licht- en geluidsapparatuur. De flightcase is een stevige, harde koffer met verstevigde randen en hoeken en een met zacht, stootabsorberend materiaal beklede binnenwand.

In de case zijn sledes (racks) aangebracht waar verschillende apparaten in kunnen worden geschoven. Het interieur beschikt verder vaak over power-units, connectorpanelen en verlichting. Op de bodem van de case zijn meestal wieltjes bevestigd en de zijkanten hebben stevige handvatten met hengsels om het vervoer te vereenvoudigen. Metalen grendels zorgen ervoor dat de koffer goed sluit.

Waarom je eigen flightcase bouwen?

Flightcases zijn natuurlijk kant en klaar te koop. Probleem hierbij is echter dat de goedkope flightcases meestal niet al te stevig en slijtvast zijn en dat de betere koffers meteen een behoorlijke hap uit je budget nemen. Bovendien is de kant-en-klare flightcase natuurlijk nooit precies aangepast aan jouw apparatuur en jouw wensen. Het zelf in elkaar zetten van een flightcase kan dan ook erg aantrekkelijk zijn voor wie kwaliteit wil tegen een minimale investering. En voor wie zijn koffer precies op maat wil hebben.

Bescherming

Meestal blijft audio-apparatuur in de flightcase tijdens het event of optreden. Zo zijn versterkers, spelers, controllers, mengpanelen, equalizers etc. maximaal beschermd bij stoten, vallen en ongelukjes met bier en cola. Om de apparaten in de koffer goed te kunnen bedienen, worden één of meer wanden van de koffer er tijdelijk afgehaald.

Flightcase zelfbouw voorbeeld

Aan de slag met zelf bouwen

J&H Licht en Geluid verkoopt alle onderdelen die nodig zijn voor het zelf bouwen van een uitstekende flightcase in de webshop. Denk hierbij aan sluitprofielen, hardware, deksels en plaatmateriaal, bevestigingsmiddelen, binnenwerk, connectorprofielen en wielen.

Check de handige handleiding

Enthousiast geworden? Voordat je losse materialen gaat aanschaffen, is het belangrijk goed te weten wat voor flightcase je precies wilt en welke materialen daarvoor nodig zijn. Het zelf bouwen van een flightcase is zeker geen rocket-science. Het is uitstekend te doen voor iedereen die zich een beetje in het onderwerp verdiept en enig technisch inzicht. Maar een goede voorbereiding is wel nodig voor succes.

Meteen beginnen met het bouwen van je eigen flightcase? Lees dan eerst onze handleiding: https://www.licht-geluid.nl/shop/t-zelf-een-flightcase-bouwen.aspx