Lampen of speakers ophangen boven een (mobiel) podium tijdens een optreden of drive-in-show? Dat kan met de truss: een aluminium constructie met dwarsliggers waarmee een ruimte kan worden overspannen. de truss is multi-inzetbaar en leent zich ook uitstekend voor beursstands,  presentaties, exposities en congressen.

De basis van het truss-ontwerp is al oud: al in de negen-tiende eeuw gebruikten ingenieurs de driehoekige stalen vakwerkconstructies voor brugoverspanningen. De driehoekige vormen zorgen voor een goede stijfheid en draagkracht. De huidige Trussen zijn op hetzelfde constructieprincipe gebaseerd. Een truss bestaat uit twee of meer staanders en één of meer liggers, met de steeds terugkerende, in driehoekige vormen geplaatste tussenbuizen.

Makkelijk hanteerbaar

De truss is vaak opgebouwd uit kant en klare delen. Deze verschillende delen zijn eenvoudig aan elkaar te bevestigen. Aan de stevige buizenframes van de truss kunnen vervolgens lampen, speakers, banners, beeldschermen en camera’s worden opgehangen. De constructiemogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt: van eenvoudige overspanningen met één drager, tot complete bouwwerken met tientallen staanders en dragers, soms tot wel twintig meter hoog. Trussconstructies zijn superflexibel: je kunt ze aanpassen aan iedere situatie. Dankzij het aluminium materiaal wegen trussen relatief weinig en zijn ze makkelijk hanteerbaar.

Bijpassend product 02

Festivals, drive-in-shows en theater

De truss wordt vooral geassocieerd met festivals, drive-in-shows en theaterzalen. Dat is ook wel terecht, want hiervoor lenen deze oersterke aluminium constructies zich nu eenmaal uitstekend. Maar tegelijkertijd kan de truss ook zeer geschikt zijn voor beurzen, presentaties, congressen en (mobiele) exposities. Denk hierbij aan het spannen van een groot doek met bedrijfslogo tussen de staanders en ligger van de truss. Of het ophangen van spots aan de dragers zodat sprekers, kunstvoorwerpen of banieren op een stijlvolle manier kunnen worden uitgelicht.

Flexibele toepassingen

Ook in een mobiele ruimte of feesttent kan de truss binnen enorm veel mogelijkheden scheppen voor het ophangen van (zware) apparatuur: verlichting, schermen, speakers, zeildoeken, decors. In bedrijfsgebouwen kan een truss-constructie ongekende mogelijkheden bieden voor bedrijfspresentaties, toespraken, bedrijfsfeest en grote schermpresentaties. Kortom: wie op zoek is naar een veelzijdige, flexibele, sterke en relatief lichte ophangconstructie, kan de truss onmogelijk links laten liggen.

J&H Licht en Geluid is officieel dealer van de truss-systemen van Duratruss (professioneel) en Showtec (gericht op de mobiele DJ). Onze experts informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden.