Voor de digitale DJ is de laptop misschien wel het meest essentiële apparaat. De computer vormt immers het kloppende hart van de live performance: muziek opslaan, afspelen en effecten aansturen. Een goede laptop-keuze is dan ook erg belangrijk. Hoe maak je de juiste keuze?

In de praktijk valt het voor de (beginnende) DJ nog niet mee om een goede laptop uit te kiezen. Waar let je op? Waarvoor wil je de laptop precies gebruiken? Aan welke eisen moeten de verschillende onderdelen voldoen? En uiteraard: wat is je budget? De kunst is om precies te kopen wat je nodig hebt voor een prijs die binnen het budget valt.

Beeldscherm

Een vaak vergeten onderdeel is het beeldscherm. Een DJ moet onder moeilijke en veranderende lichtomstandigheden zijn beeldscherm goed kunnen zien en dus is het erg belangrijk dat de laptop een scherm heeft dat onder alle omstandigheden goed zicht biedt. De meeste digitale DJ´s kiezen om die reden voor een laptop met mat beeldscherm. Glanzende flatscreens zien er weliswaar gelikt uit, maar lenen zich minder goed voor typische DJ-omgevingen met aan de ene kant weinig omgevingslicht, maar anderzijds continu veranderende extreme verlichtingseffecten. Overigens is geen paar ogen hetzelfde, dus zoek vooral een beeldscherm uit waar jij het beste zicht op hebt en houdt in lastige lichtomstandigheden.

Instapmodel

De belangrijkste vraag na het bepalen van het soort beeldscherm is: wat wil je precies gaan doen met de laptop? Het beantwoorden van deze vraag bepaalt voor een groot deel aan welke eisen de laptop moet voldoen en welk budget daarbij past. Voor slechts het afspelen van muziek heeft de DJ geen peperdure laptop nodig. Een instapmodel van een kwalitatief goed merk kan dan al toereikend zijn. Een degelijke geluidskaart en voldoende schijfruimte om de tracks op te slaan zijn dan de belangrijkste zaken om op te letten bij het uitzoeken van een laptop.

Geluidskaart

Wil je speciale DJ-software gebruiken en randapparatuur aansluiten op de laptop, bijvoorbeeld voor het live toepassen van geluidseffecten, dan zijn RAM en snelheid van de processor (CPU) in toenemende mate belangrijk. Ook is een betere en snellere geluidskaart dan aan te raden. Verdiep je voor de aankoop van de nieuwe laptop dan ook altijd in de systeemeisen van DJ-software en randapparatuur die je denkt te gaan gebruiken.

Extra schijfruimte

Voor het kunnen opslaan van bestanden is schijfruimte belangrijk: de grootte van de harde schijf is dan van belang bij het aanschaffen van een laptop. Het opslaan van video’s kost overigens vele malen meer schijfruimte dan het opslaan van muziekbestanden, zeker gecomprimeerde muziekbestanden zoals MP3’s. VJ’s zullen meestal dus meer schijfruimte nodig hebben. Bestanden opslaan op een externe schijf is ook een mogelijkheid, maar dit kan wel extra risico’s met zich meebrengen (langzamer laden, haperen, verlies).10622_4_

Muziek- en videoproductie
Het meest veeleisend is het produceren en/of bewerken van muziek en video’s. Dergelijke software en handelingen vragen enorm veel arbeid van alle onderdelen van de laptop, zoals: geluidskaart, CPU, RAM, videokaart (bij videobewerking), koeling en harde schijf. Voor wie muziek en video gaat produceren kan het dan ook slim zijn om daarvoor een desktopcomputer aan te schaffen. Je hebt namelijk een stuk meer desktop voor een stuk minder geld: een desktop kost met gemak de helft minder dan een laptop met dezelfde specificaties. En aangezien het produceren van muziek of video toch niet iets is dat je “even tussendoor” op locatie doet, zou een desktopcomputer best nog wel eens een slimme keuze kunnen zijn. Het DJ’en en VJ’en op locatie kan dan met een eenvoudigere, goedkopere laptop, of zelfs met een tablet.

Draadloos internet

Tot slot: wie draadloos internet op wil met z’n laptop, moet vooral de ethernetmodem niet vergeten. Let op kwaliteit en snelheid, die kunnen per modem ver uit elkaar liggen. Dit geldt overigens voor alle hardware.

Samenvattend

De DJ die z’n laptop alleen maar gaat gebruiken voor het afspelen van muziek, heeft aan weinig feitelijk al genoeg, en zal niet het zwaarste en duurste systeem nodig hebben. Zelfs een iPad of andere tablet kan dan al toereikend zijn. Wie speciale DJ-software en randapparatuur wil gaan inzetten, moet al kritischer zijn op de snelheid van de laptop. De DJ die daarnaast ook nog video en audio wil gaan produceren of bewerken, zal behoorlijk zware eisen aan de laptop moeten stellen.

Maatwerk

Het samenstellen van een laptop is maatwerk. Bovendien bepaalt de zwakste schakel de sterkte van de ketting, het systeem in dit geval. Een fantastische, snelle en geavanceerde videokaart heeft bijvoorbeeld weinig zin als de rekensnelheid van de computer onvoldoende is. Probeer daarom altijd te kiezen voor een uitgebalanceerd systeem waarbinnen onderdelen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.

Waarop extra letten?

 1. Muziek draaien: goede geluidskaart
 2. Muziek video opslaan: harde schijf (snelheid, opslagcapaciteit)
 3. Live muziekeffecten toepassen: rekensnelheid (RAM, CPU), geluidskaart
 4. Video laten zien (VJ): videokaart, rekensnelheid
 5. Muziek bewerken / maken / produceren: geluidskaart, rekensnelheid, harde schijf
 6. Videoproductie- en bewerking: videokaart, geluidskaart, rekensnelheid, harde schijf
 7. Downloaden / internetgebruik: ethernetmodem

Aankooptips

 • Ga naar een speciaalzaak, waar ze echt verstand hebben van laptops.
 • Laat de verkoper duidelijk weten voor welk doel je de laptop aanschaft, zodat de kans op een geslaagde aankoop een stuk groter is.
 • Test de laptop in de winkel als dat kan, liefst met de software en media die je wilt gaan gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je afspraken maakt over retourneren bij gebleken ongeschiktheid, liefst op papier.

Aanvullende info

Meer informatie over het bouwen van de perfecte DJ-laptop vind je hier.
Onmisbare lJ-Accessoire: laptop-case
Nog een DJ-Accessoire: laptopstandaard