De digitale DJ beschikt dankzij moderne software vaak over allerlei geluidseffecten. Mits goed uitgevoerd en uitgebalanceerd, kunnen sound-effects tijdens live shows wel toegevoegde waarde hebben. Toch zijn veel DJ’s huiverig om ze te gebruiken.

Die angst is enerzijds begrijpelijk: voor het toevoegen van effecten aan de muziek tijdens een optreden geldt: overdaad schaadt. Een te veel aan effecten leidt af van de originele muziek en haalt de flow uit een performance. Dus wie besluit om effecten te gaan gebruiken, doet er goed aan om terughoudend te beginnen. Het is zoeken naar de balans die het beste past bij jouw muziek, stijl en publiek. Eenmaal juist toegepast, kunnen effecten wel degelijk meerwaarde hebben.

Vier van de meest gangbare effecten hebben we uiteengezet, inclusief demonstratievideo’s. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden met DJ software. Meer weten? Informeer gerust bij onze experts.

Reverb
In het Nederlands: “galm”. Dit effect zegt iets over het de omgeving waarin het geluid lijkt te worden afgespeeld. Bij een grote reverb lijkt het alsof het geluid in een enorme, galmende ruimte ten gehore wordt gebracht, bijvoorbeeld een kerk.

Delay
In het Nederlands: “echo”.

Filter
Filter-effects zijn effecten die kunnen worden bereikt door met de equalizer te spelen. Denk hierbij aan het benadrukken van de diepe tonen of juist het ‘dun’ laten klinken van muziek door de hoge tonen open te draaien.

Phaser / Flanger
Phaser en Flanger bootsen een van A naar B bewegende geluidsbron na. Denk aan het zoevende geluid van een voorbijrijdende auto, waarbij de klanken lager worden naarmate de wagen dichterbij is en weer hoger worden naarmate hij weer verder rijdt. Phaser en flanger zijn technisch gezien vergelijkbare effecten. Het verschil is dat phaser gelijkmatiger klinkt, met een “space-effect” tot gevolg (vaak gebruikt in dub en trip-hop), terwijl flanger korter en krachtiger klinkt en een meer “actie-effect” geeft, zoals de voorbijrijdende auto.

Phaser:

Flanger

Combinatie: Zware delay + phaser


Bekijk hier de DJ Mixers van Allen & Heath, het merk dat voor de bovenste drie demonstraties wordt gebruikt. Software of hardware nodig om effecten toe te passen? Native Instruments biedt een mooie range aan producten, zowel hardware als software, waarmee effecten naar een nieuw level kunnen worden gebracht. Kijk meteen in onze webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *