Let goed op als u de komende tijd draadloze audioapparatuur aanschaft. Door de recente verkoop van 4G-frequenties van de overheid aan telecombedrijven, kunnen uw draadloze microfoons of koptelefoons binnenkort ineens onbruikbaar zijn. Koop daarom apparatuur die op de toekomst is voorbereid.

Draadloze microfoon UHF frequentie

Draadloze audio- en videoverbindingen zijn afhankelijk van de beschikbare frequentieruimte op de UHF-band. Door de toenemende vraag van internet- en telecombedrijven naar ruimte voor mobiele, draadloze toepassingen, zijn de bruikbare gebieden op de UHF-band steeds schaarser. De overheid verkoopt  frequentieruimtes aan de hoogste bieder. Afgelopen december gebeurde dat bijvoorbeeld nog met de veiling van 4G-frequenties aan telecombedrijven KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Een miljardendeal met positieve gevolgen voor de staatskas en de snelheid van mobiel internet. De gevolgen voor draadloze (audio)apparatuur zijn echter een stuk minder positief.

Wat verandert er voor draadloze audioapparatuur?

De werking en continuïteit van draadloze (geluids)apparatuur zoals microfoons, koptelefoons, intercoms en reportagezenders komt hierdoor in gevaar. De huidige voor draadloze apparaten bruikbare kanalen 61 tot 69 (790 – 862 MHz) verdwijnen en worden vervangen door de kanalen 39, 40 en 41 (614 – 638 MHz). De nieuwe bandbreedte is niet landelijk dekkend; draadloze audioapparatuur moet per gebied of regio apart worden ingesteld. Er is nog veel onduidelijk over wanneer de veranderingen precies worden doorgevoerd en wanneer gevolgen voor draadloze apparatuur echt merkbaar zullen zijn. Vast staat wel dat de huidige frequenties uiterlijk in 2015 al verdwijnen, maar mogelijk eerder al.

Let op bij aanschaf

Wat betekent dat voor uw draadloze aankopen? Zorg er in ieder geval voor dat u apparatuur aanschaft die is voorbereid op de toekomst. J&H Licht en Geluid verkoopt draadloze microfoons en koptelefoons die straks probleemloos de overstap kunnen maken naar de nieuwe kanalen. Zo voorkomt u dat draadloos waardeloos blijkt en u onnodig veel geld weggooit.

Meer weten? J&H Licht en Geluid adviseert u graag over de beste draadloze keuze.