Willem-JantjeEen aanzienlijk deel van onze klanten bestaat uit (semi-)professionele DJ’s, theatertechnici en audiotechnici. Hen willen we een zo compleet mogelijk assortiment aanbieden, en daar horen ook kleine onderdelen bij. Eén van die producten is het zogenaamde ‘Willem-Jantje’, een eenvoudig maar super handig bindrubbertje voor bekabeling, veelgebruikt in theaters tijdens concerten. Achter zo’n klein, simpel product kan soms een leuk verhaal schuilgaan. Nadat wij dit product per abuis onder de verkeerde naam ‘Jan-Willempje’ in onze webshop aanboden, ontvingen we een e-mail, met daarin het complete verhaal achter de ‘Willem-Jantje’.

Een stukje achtergrond bij het Willem-Jantje

De originele Willem-Jantjes werden gemaakt van gebruikte autobinnenbanden. De band werd in reepjes gesneden en in een lus aan een rond houtje bevestigd. Allemaal handwerk, tussen de bedrijven door uitgevoerd door theatertechnici. Het onderdeeltje wordt tot op de dag van vandaag in deze vorm gebruikt in de theatersector. De stukjes huisvlijt dienen voornamelijk voor het wegwerken van bekabeling. De moderne, compleet in rubber uitgevoerde budged-variant wordt veel voor live muziekoptredens gebruikt en voldoet ook prima.

Maar hoe komt de Willem-Jantje nu aan zijn naam?

Het probleem was dat de bindrubbertjes van het reizend gezelschap lom de haverklap verwisseld raakten met die van het betreffende theater. Om de elastiekjes bij het afbreken eenvoudig te kunnen scheiden, werden de houtjes gemerkt. Willem-Jan Verburg was in de jaren ‘90 technicus bij de Nieuwe Rotterdamse Stadsschouwburg. Hij schreef op rustige momenten tijdens voorstellingen z’n eigen naam op de houtjes van de bindrubbertjes die hij had gemaakt. Omdat het handig was om één markering te voeren en omdat Verburg klaarblijkelijk respect en aanzien had vergaard, markeerden alle technici de houtjes die in de Schouwburg moesten blijven maar met de naam ‘Willem-Jan’.

Nadat Willem-Jan Verburg het vak wegens een bedrijfsongeluk moest verlaten, werd het kleine maar belangrijke onderdeeltje landelijk naar hem vernoemd. En zo kwam het ding aan z’n naam ‘Willem-Jantje’.

Klik hier om het  kant-en-klare Willem-Jantje te bestellen in onze webshop.