D2304_detail1Wie z’n licht- en audio-apparatuur netjes behandelt, goed onderhoudt en versleten onderdelen tijdig vervangt, doet er veel langer mee en bespaart uiteindelijk kosten, ergernis en het milieu. J&H geeft je enkele tips om de levensduur van je apparaten te verlengen.

Vergeleken met enkele decennia terug, is apparatuur voor licht en geluid – na verhouding – een stuk goedkoper geworden. Technologische ontwikkelingen en verplaatsing van de productie naar lagelonenlanden zijn daarvoor de voornaamste redenen. Kwalitatief goede apparatuur is echter nog altijd prijzig, zeker vergeleken bij de instapmerken en -modellen. Dat is niet voor niets: kwaliteitsspullen zitten degelijk  in elkaar en laten zich meestal ook goed onderhouden. Dat wil zeggen: het apparaat is ervoor gemaakt om vele jaren mee te gaan. Onderdelen zijn vervangbaar en het is kostentechnisch gezien de moeite waard om dit te doen.

De goedkopere spullen uit het onderste segment daarentegen laten zich meestal niet goed onderhouden. Defecte onderdelen zijn überhaupt niet verkrijgbaar, of vervangen loont niet omdat het onderdeel al bijna net zo duur is als het hele apparaat. Dat wordt weggooien dus. Los van de extra tijd en moeite die het kost om vervangende gear aan te schaffen en in te regelen, is weggooien ook zonde van het geld en niet goed voor het milieu. Genoeg redenen dus om te kiezen voor kwaliteitsapparatuur, in combinatie met goed onderhoud.

Onderhoudstips om de levensduur van je waardevolle apparaten te verlengen.

Een lange levensduur van licht- en geluidsapparatuur begint bij het netjes omspringen met de spullen:

– Gebruik Flightcases [https://www.licht-geluid.nl/shop/c-28-dj-cases.aspx  ] om je apparatuur te beschermen tijdens het vervoer en gebruik.
– Wees voorzichtig tijdens vervoer en opbouwen. De meeste apparaten houden helemaal niet van gooien en schuiven. Klinkt logisch, maar toch wordt dit vaak vergeten.
– Maak degelijke en nette setups [ http://turntablelab.com/pages/beginners-guide-to-dj-equipment-setups ] waarin je overzicht houdt en de kans op een “ongelukje” (struikelen over bedrading, omvallende apparatuur, drankjes die over apparaten vallen etc.) wordt geminimaliseerd.
–  Houd drankjes, sigaretten en stof zoveel mogelijk uit de buurt van kwetsbare apparaten. Houd ongewenste bezoekers dan ook uit de buurt vanje setup [http://www.youtube.com/watch?v=7dcv3anPF5w ] – Don’t push it! Wie z’n apparatuur  tot – of net over-  de grenzen duwt, verkort de levensduur of erger [ https://www.youtube.com/watch?v=K3B0TYMcxEA ].


Een stap verder in het onderhoud, is het schoonmaken, controleren op defecten en eventueel het vervangen van onderdelen:

– Maak je spullen regelmatig schoon aan de buitenkant: stof, as en ander vuil kan de levensduur ernstig verkorten.
– Reinig apparatuur indien nodig van binnen: maak stof-, vuil- en vochtvrij. Let op: volg altijd de instructies van de fabrikant, want ieder apparaat heeft z’n eigen do’s en don’ts op het gebied van onderhoud. [https://www.youtube.com/watch?v=W1MhcgquBDU] – Meet je apparatuur regelmatig door [ LINKEN NAAR BLOG OVER METEN ]. Met zo’n APK kun je onderdelen tijdig vervangen. Het op tijd vervangen van onderdelen voorkomt grotere (en duurdere!) schade.

Het vervangen van onderdelen zal je soms zelf kunnen doen. In andere gevallen is het raadzaam om er een expert bij te halen. Dit is afhankelijk van het (soort) apparaat, je eigen kennis en ervaring en de aanwijzingen van de fabrikant in de gebruiksaanwijzing.

J&H Licht en Geluid geeft advies voor het vervangen van onderdelen en verkoopt veel losse onderdelen in de webshop! Meer informatie of advies? Neem contact [https://www.licht-geluid.nl/shop/t-klantenservice-contact.aspx] met ons op.