Na een gezellige en lange nacht van uitgaan, vindt de eigenaar van de danskroeg het tijd om zijn tent te sluiten. De muziek stopt abrupt en de TL-balken gaan knipperend aan. Het TL-licht schijnt meedogenloos fel de ruimte in, sfeerloos, koud, confronterend. De boodschap: ga naar huis! Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens zo’n TL-moment meegemaakt. Er zijn nog talloze andere voorbeelden van hoe licht toegepast kan worden om menselijk gedrag te beïnvloeden. 

Het witte licht maakt gezichten van de aanwezigen bleek en grauw. Iedere kleine oneffenheid op de huid is zichtbaar. Zorgvuldig opgemaakte vrouwen haasten zich massaal naar de garderobe om hun jas aan te trekken en het veilige donker van de straat op te zoeken. Alle uiterlijke onzekerheden van de aanwezigen worden met één draai aan de verlichtingsknop blootgelegd. Kroegbazen weten: als we onze gasten snel de deur uit willen hebben, doen we de TL-verlichting aan. Uitermate effectief en goedkoop.
Verlichting invloed op sfeer

Grote invloed van licht

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens zo’n TL-moment meegemaakt. Er zijn nog talloze andere voorbeelden van hoe licht toegepast kan worden om een bepaald doel te bereiken, om sfeer en menselijk gedrag te beïnvloeden. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo confronterend en duidelijk als de TL-balken in de plaatselijke dancing. Ook wanneer subtieler ingezet, kan verlichting grote invloed uitoefenen op sfeer, gedrag en prestatie.

In de spotlights

Neem de verlichting op theater- en muziekpodia die zich per act of lied aanpast. De lichtbundel die de leadzanger letterlijk in de spotlights zet tijdens dat ene gevoelige nummer. Denk ook aan kantoorverlichting: als het goed is helder genoeg om bij te kunnen werken, maar ook een zekere warmte uitstralend en vooral niet te confronterend. Thuis, in huiskamer, keuken, slaapkamer of badkamer gelden weer andere regels en wensen ten aanzien van de verlichting. En dan is er nog de buitenverlichting voor landschap en gebouw.

Sfeer_Slaapkamer

Kiezen van de juiste verlichting

Vanwege de vele toepassingen en mogelijkheden en soorten verlichting, luistert de aanschaf van verlichting nauw. Om tegenvallers te voorkomen (zoals TL-achtig licht in de badkamerspiegel of te zwak, verkeerd gekleurd licht tijdens een expositie) is het op z’n minst handig om iets van verlichting af te weten alvorens tot aanschaf over te gaan. J&H Licht en Geluid biedt in zijn webshop een uitgebreid assortiment in LED-verlichting voor DJ’s, theater, muziek, scholen, kerken, kantoorgebouwen en particulieren. De enorme opkomst van LED met al z’n toepassingen, mogelijkheden en verschillen ten opzichte van ouderwetse verlichting, maakt het kiezen van het juiste verlichtingsproduct lastiger dan ooit. In de volgende delen van deze serie, belichten we daarom licht. Wat zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden? Welke lichteenheden zijn van belang en wat betekenen ze? Hoe vergroot u de kans op het maken van de juiste keuze op het gebied van verlichting?

 

Binnenkort in deel 2 van deze serie: Het belang van kleurtemperatuur

Komt u er zelf niet helemaal uit? Onze verlichtingsdeskundigen zitten klaar voor al uw vragen over LED!